Maatregelen voor drinkbekers uit de SUP-richtlijn

De Europese Commissie heeft een SUP-richtlijn opgesteld (Directive (EU) 2019/904) om de hoeveelheid plastic afval terug te dringen. De lidstaten treffen zo de maatregelen die nodig zijn om er voor te zorgen dat tegen 2025 77% en tegen 2030 90% van de single use plastics gescheiden wordt ingezameld. Deze maatregelen hebben onder meer betrekking op kartonnen en plastic bekers.

Verplichte SUP markering op koffiebekers vanaf 3 juli 2021

Op 3 juli 2021 gaat de verplichting uit de SUP richtlijn in om kartonnen bekers met plastic coating van een markering te voorzien. Hiermee geven we aan hoe de beker weggegooid moet worden en dat deze is voorzien van een plastic coating. De markering bestaat uit een rood en een blauw vak met daaronder de tekst ”PRODUCT BEVAT PLASTIC” (voor gebruik in Nederland). Naast vermelding op onze standaard bekers, heeft deze verplichte markering ook consequenties voor het ontwerp van eigen (custom) koffiebeker. Uiteraard helpen we je graag om alle informatie op de juiste manier aan te brengen in het design. Bekers die voor 3 juli 2021 bij jou zijn afgeleverd, hoeven nog niet voorzien te zijn van deze markering. Deze kunnen gewoon worden gebruikt. Koffiebekers die wij na 3 juli aanleveren moeten wel voorzien worden van de verplichte markering.

Hoe ziet de SUP markering er uit?

De verplichte markering bestaat op dit moment uit twee even grote vakjes met pictogrammen, rood en blauw, met daaronder de tekst ”PRODUCT BEVAT PLASTIC”. Voor bekers met een inhoud minder dan 500cc is de minimale grootte 1,4 cm x 2,8 cm (3,92 cm2). Voor bekers met een volume van 500cc of meer is de grootte van de markering minimaal 1,6 cm x 3,2 cm (5,12 cm2). Waar wordt de markering aangebracht op de koffiebeker? Voor gewone koffiebekers geldt een horizontale markering van minimaal 300dpi op de buitenkant, zo ver mogelijk verwijderd van de rand (mondcontact wordt zo vermeden), maar niet aan de onderkant. De tekst “PRODUCT BEVAT PLASTIC” wordt in hoofdletters aangebracht, in lettertype Helvetica Bold. De lettergrootte is ten minste 5 punten voor bekers van minder dan 500cc en 6 punten voor bekers van 500cc of meer.Meerdere afzetlanden = meerdere vertalingen

Worden de producten ook in andere EU landen worden ingezet, dan moet naast de NL tekst ook in de andere officiële taal/talen vermelden. Dat kan op twee manieren: direct onder de markering, of in het rechthoekige zwarte vakje onder de Nederlandse taal, zoals bovenstaand voorbeeld van onze Schotse Ruit. De tekst moet goed leesbaar zijn en wordt in hoofdletters aangebracht in lettertype Helvetica Bold (minimaal lettergrootte 5 punten voor bekers van minder dan 500cc en 6 punten voor bekers van 500cc en meer.

De kleurencodes zijn als volgt:

  • Wit: C=0 / M=0 / Y=0 / K=0
  • Zwart: C=0 / M=0 / Y=0 / K=100
  • Rood: C=0 / M=90 / Y=60 / K=0
  • Blauw: C=60 / M=0 / Y=0 / K=0

Belangrijkste SUP tips/links:

In deze link wordt de uitvoeringsverordening (EU) 2020/2151 van de Commissie tot vaststelling van voorschriften vermeld: KLIK HIER

In deze link vind je de aanvulling (corrigendum) op het uitvoeringsbesluit: KLIK HIER

Download hier de gevectoriseerde SUP pictogrammen: KLIK HIERMeer PackagingDirect service:

HEB JE NOG VRAGEN OVER DE NIEUWE SUP (SINGLE-USE-PLASTICS) RICHTLIJNEN?

Neem dan gerust contact op via de mail, chat of telefonisch via [NL] 055-7676100 of [BE] 03 500 92 91. Onze klantenservice staat 5 dagen per week voor je klaar.